Danske verdensmestre igen

Årets VM var igen en succes både på og udenfor banerne.

Jack Broe Larsen, Guldvinder og verdensmester i 50+

Som altid på banerne gjorde Danmark sig stærkt bemærket. Igen i 2019 blev det til flere guld-, sølv- og bronzemedaljer. Over 5 dage blev spillet Single-VM og VM for landshold.

Her først oversigten over danske medaljer.

Verdensmestre:

  • Jesper Ratzer – forsvarende verdensmester – genvinder titlen. Verdens bedste !!!
  • Jack Broe Larsen, verdensmester i 50+
  • 65+ landsholdet.
  • Anders Messell, First Timers

Sølvvindere:

  • Morten Jaksland, sølvvinder i elite.
  • Thomas Ostenfeld Larsen, sølvvinder i 55+
  • Graham Cain, sølvvinder i 65+

Bronzevindere:

  • Malte Thyregod, Men B-Advanced
  • Steen Hesselbjerg, 65+
  • Det danske elitelandshold

Læs mere om vinderne og deres bedrifter længere nede. Flere billeder vil supplere denne artikel, når de er klar.

Thomas Ostenfeld, VM-sølvvinder 55+

Flotte rammer – flot arrangement

Den velkendte og helt unikke racketlon-stemning blomstrede til Årets globale racketlon-fest i Leipzig. Næsten 400 elite-sportsfolk sammen med debuterende racketlon-spillere. Begge køn. Alle aldre – lige fra ungdom til over 70 år. Med deltagere fra Asien, Amerika, Afrika, Mellemøsten og ikke mindst Europa.

Mange venskaber på tværs af landegrænserne bliver plejet og nye opstår.

Fantastiske landskampe, spændende individuelle kampe – masser af flot ketsjersport – med mange nuværende og tidligere elitesportsfolk i bordtennis, badminton, squash og tennis.

Players Dinner. Stor festlig Players Party med fejring af medaljetagere og fest med DJ til langt ud på natten.

Det blev et meget velorganiseret VM i Sportpark Leipzig i rammer, som vi danskere kun kan misunde. Hele 8 badmintonbaner, 8 squashbaner og 8 tennisbaner under samme tag – med både et stort hotel og et badeland lige ved siden af, samt Midttysklands største shoppingcenter.

Det internationale forbund havde teamet up med et stærkt hold af frivillige fra bl.a. den lokale racketlonforening og også sikret solid TV-dækning fra en af de landsdækkende tyske TV-kanaler.

Alt i alt skabte det en rigtig fed racketlon-atmosfære.

Et kvalificeret gæt er, at den samlede danske trup på 19 spillere er at finde til næste års VM i Rotterdam. Og mon ikke, der vil være endnu flere danske ketsjersvingere i det hollandske…

Jesper Ratzer igen verdensmester

Elitefinalen var rent dansk. Verdensrangslistens nr. 1 og topseedede Morten Jaksland mod den regerende flerfoldige verdensmester Jesper Ratzer. En top-forberedt Jaksland vel i bedre form end nogensinde og med et meget succesrigt 2019 i baghånden mod Ratzer, som ikke har deltaget på årets World Tour. Skulle det denne gang lykkes Jaksland at få lavet et tronskifte ?

Ved bordet har Jaklsand med en 17-14-føring undervejs chancen ved bordet for at bringe sig foran med måske 4-5 point…Ratzer viser dog allerede her sit høje niveau og rutinen. og det bliver formentlig afgørende for kampen… 23-21 Jaksland, som dermed for første gang vinder mod Ratzer i bordtennis. På badmintonbanen er Ratzer på meget højt niveau. Trods noget af det bedste badmintonspil endnu set fra Jaksland går sættet ganske klart til Ratzer med 21-7. Ratzer er oppe med 12 inden squash. Jaksland skal have mindst 12 på squashbanen for at bringe kampen ud i tennis, hans favoritdisciplin. Undervejs har Jaksland vist fremragende tennisspil, bl..a via en suveræn sejr over 3. seedede Dan Bushy på 18-2. Squash mod Ratzer er ingen nem opgave. Ratzer har ikke uden grund været i top 6 i Danmark. Jaksland, som også er en glimrende squashspiller, figther forbilledligt – men må give fortabt mod en meget sikkert spillende Ratzer med 21-8. +25 til Ratzer, der har gjort det igen. Verdensmesteren hedder for 5. gang i træk Jesper Ratzer.

En særdeles velfortjent VM-titel til Jesper Ratzer, der undervejs trak fulde huse til et par af sine kampe. Det engelske stortalent Leon Griffiths måtte i kvartfinalen trods kæmpe britisk opbakning sande, at også han har et stykke vej endnu. I semifinalen måtte også den tidligere franske topbadmintonspiller, Arnaud Génin sande, at det langt fra er nok til at lå Ratzer. De spillede i øvrigt VMs suverænt flotteste badmintonsæt – 21-18 til Arnaud.

Morten Jaksland leverede varen fra højeste hylde og kom tættere på end nogensinde. Han må utvivlsomt igen stå som førsteudfordreren til VM-titlen 2020.

Var det en overraskelse – Jack Broe Larsen VM Guld i 50+

I en meget stærkt besat 50+ række vinder Jack Broe Larsen en fantastisk flot VM-titel. På forhånd kunne udpeges 5-6 favoritter til titlen. Jack var vel umiddelbart den største outsider til titlen.

I 2. runde slår Jack i suveræn stil den topseedede tysker Manfred Grab. I kvartfinalen går det udover en ungarer, som bestemt hører til i verdenstoppen. I semifinalen står Jack overfor briten Simon Whale, som netop har slået den forsvarende verdensmester og 3. seedede ud. Også her styrer Jack en sikker sejr hjem.

I VM-finalen står Jack overfor tyske Thomas Knaack, bl.a. tidligere Veteran-europamester i badminton. Tyskeren overlevede 3 matchbolde i 1. runde og vandt på en ”gummiarm” inden han senere sendte både danske Claus Lehmann Lessél og ikke mindst den 2. seedede ud af VM.

Jack taber til 13 ved bordet og opnår kun 11 point med fjerbolden. Nede med 18 point ! før squash og tennis …ser det bestemt ikke godt ud. Et stort comeback var nødvendigt.

Jack har før til VM vist sig som en sportsmand med en god psyke og en god fighterånd. Med en stort set fejlfri præstation på squashbanen får Jack reduceret forspringet til kun 4 point. En udvikling, som lægger pres på tyskeren før tennis. Hurtigt bliver det svært at tro, at Jack skal vinde tennis med mindst 21-16, da tyskeren bringer sig foran 7-4. Men en uhørt lav fejlprocent og flot taktisk spil sender VM-titlen til Jack med 21-10 !

Den havde vi trods alt ikke lige set komme!

Steen og Graham gør det igen – Verdensmestre for hold 65+

I meget sikker stil kørte Steen Hesselbjerg og Graham Cain hen over deres modstandere – og forsvarede VM-titlen vundet i 2018. I hver landskamp spilles to singler og 1 double, med op til 4 spillere i aktion på holdet. Efter indledende og overbevisende gruppesejre over Tyskland og Sverige fulgtes op med endnu større semifinalesejr over Finland. Finalen blev vundet over de svenske venner – også uden nogen slinger i valsen. Det er det totale antal point for hele landskampen som tæller. Alligevel er det ualmindeligt flot at vinde samtlige enkelt-kampe i alle landskampene, altså 12-0 ! Tæller vi sæt sammen for de enkelte sportsgrene er cifrene 36 vundne og kun 7 tabte sæt. Samtlige badmintonsæt blev vundet.

Han kom, Han så, Han sejrede – First Time Verdensmester Anders Messell

Efter en flot præstation på Racketlon Danmark Touren 2019 i Nørresundby valgte Rasmus Pedersen og Anders Messell at deltage til VM i First Timers-rækken.

Anders har engang spillet lidt ved bordet og kan også noget med en fjerbold, han synes squash er sjovt og har et godt blik for tennissporten. Så med det i bagagen vinder han VM-guldet – selvom et par genstridige tyskere gjorde det vanskeligt.

Vi skulle hilse og sige fra begge, at de klart anbefaler andre at forsøge sig næste år. De er meget begejstrede for det danske sammenhold og den danske opbakning, som de som helt nye fik undervejs.

Man kan altid fighte – sølv til Thomas O.

55+’eren Thomas Ostenfeld Larsen vinder en flot sølvmedalje – en ekstra flot præstation ovenpå en periode præget af mange mindre skader. Måske derfor, at useedede Thomas blev rigeligt udfordret – og i alle sine 5 kampe er ude i tætte tennissæt. Efter tidlige knebne sejre over bl.a. den 2. seedede, hang nerverne yderst på tøjet, da semifinalen afgøres med 21-19 i tennis over endnu en seeded spiller.

Thomas’ mandfolkepræstation baseret på et sjældent vinderinstinkt i kombination med flot fight kom dog til kort mod en af VMs største favoritter, tjekkiske Richard Hobzik. En meget velfortjent sølvmedalje til en rigtig glad dansker.

Man skal ramme dagen for at vinde VM – Graham og Steen manglede det sidste

I 65+ skiller 3 spillere sig ud på øverste hylde. Den danske verdensmester fra VM 2018, Steen Hesselbjerg og sølvvinderen danske Graham Cain, samt Graham King fra Schweiz. I år var der medvind på cykelstien til schweizeren. I semifinalen når Steen ikke op på sidste års niveau. Finalen bliver en spændende dyst mellem 2 x Graham. Danske Graham Cain er under pres inden tennis, hvor han skal vinde med mindst 21-14… Et spændende tennissæt ender nærmest uafgjort, da Graham King vinder titlen ved 15-17. Sølv og bronze individuelt til de danske verdensmestre i 65+-landshold.

Det danske elitelandshold 1 plads op

I puljekampen, hvor vinderen gik direkte i finalen, var elitelandsholdet kun sølle 4 point fra at vinde over de senere verdensmestre fra Storbritannien. Derfor blev det til bronzemedaljer om halsen på Stine Jacobsen, debuterende Kasper Pedersen, Philip Pawlowski, Kresten Hougaard, Malte Thyregod, samt Morten Jaksland. Bronzekampen blev vunder med flotte 22 point over Østrig med bl.a. verdens bedste kvindelige spiller Christine Seehofer og verdensetter i 2018 Lukas Windischberger.

For Danmark er det en plads op fra sidste års VM, så glæden var trods alt stor over at komme på sejrspodiet med medaljer.

Måske var Danmark reelt næstbedste nation – i hvert fald tabte tyskerne finalen med hele 24 point. Hvis den danske verdensmester Jesper Ratzer havde ønsket at stille sig til rådighed for det danske landshold, kunne guldet måske…

Hastigt på vej frem – coming man

Malte Thyregod – bedst kendt som en dygtig badmintontræner og -spiller – gør kometkarriere på racketlonbanerne. På blot et par år er han rykket fra ”nybegynder” til at være en del af elitelandsholdet og nu også VM-medaljer.

Han tilmeldte sig i Eliterækken – men fik lige akkurat ikke plads blandt de 32 bedste, bl.a. pga. Wild Card til verdensmesteren Jesper Ratzer. I Advanced-rækken (B-rækken) vinder Malte alt på badmintonbanen, og fremgangen i de øvrige sportsgrene ses tydeligt. Først i semifinalen må han lade livet til en stærkt spillende tysker på tennisbanen. På samme bane sikrer Malte sig VM-bronzen – stærkt båret frem af en flot 21-3-sejr med fjerbolden.

Som blot 23-årig har Malte utvivlsomt en fremtid indenfor racketlon på højeste niveau. En stærk vilje til at træne seriøst, et vinderinstinkt og evnen til at fighte, når det er mest presset vil give endnu flottere resultater.

Og så de andre

Danmarks bedste kvindelige racketlonspiller er Stine Jacobsen. Hun var uhyre tæt på bronzemedalje ved VM i 2018, men vred om på foden og måtte humpende se metallet glide væk. Heldet var heller ikke med Stine ved dette års VM, hvor hun i 2. runde møder den suveræne verdensetter og verdensmester. Stine var tidligere på året uhyre tæt på at give verdensmesteren hendes første nederlag i årevis. Ved dette VM lykkedes det dog ikke at ramme dagen…

I kvindernes Advanced række – næstbedste niveau – var Stine Krogsøe top-seeded. Alt gik planmæssigt indtil mødet med en tysker i kvartfinalen. Her er Stine oppe med 9-7 i tennis og skulle blot have haft 15… Sport er forunderlig og bolden er rund…og Stine vinder kun 3 bolde mere…og må se sig slået af tyskeren, der endte med at vinde rækken.

Det danske 55+ landshold med Thomas Ostenfeld, Jesper Schou Larsen, Jean-Robert Fiori og de to VM-debutanter Nils-Ole Andersen og Carsten Lindhard kom godt fra land med en sejr mod Tjekkiet. De stærke tyskere, og senere finnerne og briterne, henvist landsholdet til en samlet 6. plads. Alt i alt en flot præstation af holdet, som trods udfordringerne på banen i den grad holdt humøret højt og festligt.

Det danske 45+ landshold kunne desværre ikke stille op, da der overraskende ikke kunne stilles fuldt hold.

Kresten Hougaard, som var 2. seedet i eliterækken, måtte i 2. runde se sig slået af det unge britiske talent, Leon Griffiths. Rutinen og erfaringen var ikke nok mod ungdommens gå-på-mod og hurtighed. Især på badmintonbanen får Kresten ikke det ønskede udbytte, og i tennis gik spillet ikke Krestens vej.

VM-debutanten Kasper Pedersen deltog i C-rækken – og kom i menneskehænder mod en tyrkisk bordtennis- og badmintonspiller. Trods Kaspers markante styrke og storsejr i squash var det ikke nok til at hive den hjem i tennis.

I First Timers fik Rasmus Pedersen en fin 6. plads.

Claus Lehmann Lessél tabte i første runde i den åbne C-række til den 3. seedede franskmand, og efter en flot 1. runde i 50+ gik det som forventet ikke mod den senere VM-sølvvinder.

65+-spilleren Graham Cain forsøgte sig også i den åbne C-rækken. Men måtte sande at tempoet var for højt mod en ung tysker i første kamp.

Steen Hesselbjerg, også 65+, gjorde sit indtog som 5. seedet i den åbne D-række. Her ville en polak det anderledes allerede i 1. runde, hvor han desværre stoppede Steens videre færd.

I 55+ fik Carsten Lindhard sin VM-debut efter en flot præstation. Squash er en ny sport for Carsten, og det kostede desværre for meget i den første kamp.

I 60+ fik Nils-Ole Andersen sin VM-debut mod en amerikaner og tabte knebent i 1. runde efter lidt for stort nederlag på tennisbanen. Bronzevinderen fra VM 2018 Jesper Schou-Nielsen måtte overraskende se sig slået allerede i 1. runde efter endda at have ført med 20 point inden squash og især tennis, hvor Jesper normalt er meget stærk.

Se og læs mere

Du kan læse meget mere – og se masser af reportager, billeder og videoer fra VM – på www.racketlon.net og på Facebook ved at søge på FIR Racketlon

Og husk nu at tilmelde dig til DM 2019 den 27-29. dec. i Hørsholm: https://www.tournamentsoftware.com/sport/tournament?id=C4EABA7C-86B5-41A0-B2B1-86024D129CAB